fbpx
Ring til os

8190 4910 (man-tors: 8-16.00. fre: 8-15.00)

Hævede mandler (tonsiller) & kronisk halsbetændelse

Undersøgelse & behandling hos speciallæge i øre-næse-hals

Øre-næse-hals-undersøgelse & behandling af hævede mandler

Mandlerne (også kaldet tonsillerne) er lokaliseret i svælget mellem ganebuerne og kan ses hos de fleste, når man åbner munden på vid gab. De består hovedsageligt af lymfevæv og udgør sammen med lignende væv andre steder i svælget en del af kroppens immunforsvar. Fjernes mandlerne ved en mindre operation, virker immunforsvaret stadig, som det skal, da det øvrige lymfevæv i svælget varetager funktionen.

Hos nogle kan forstørrede mandler give symptomer, såsom snorken og søvnapnø, dårlig ånde, tilstoppet næse samt tilbagevendende halsbetændelse. Når generne skyldes hævede mandler, kan en skånsom operation på Alba Privathospital være det rette valg.

Du kan læse mere om, hvordan mandlerne fjernes her.

På Alba Privathospital har vores øre-næse-halslæger ekspertisen i at udrede og behandle forstørrede mandler. I forbindelse med dit besøg hos os foretager speciallægen en øre- næse- halsundersøgelse, der bl.a. inkluderer en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube.

Bestil tid allerede i dag til en konsultation hos speciallæge i øre-næse-halssygdomme og få en uforpligtende snak om dine muligheder.

Hvorfor hæver mandlerne (tonsiller)

Mandlerne hæver, når man har halsbetændelse. Når halsbetændelsen er bekæmpet, skrumper mandlerne igen til deres normale størrelse. Hos nogle kan mandlerne dog blive kronisk forstørrede. Det kan bl.a. skyldes gentagne halsbetændelser og infektioner i de øvre luftveje. 

Særligt i aldersgruppen 2-5 år kan mandlerne blive ganske store, men de aftager typisk i størrelse igen efter 8-10-årsalderen. Én af grundene til at mandlerne vokser i de første leveår er, at man ofte bliver ramt af halsbetændelse i løbet af barndommen. Mandlerne indeholder nemlig mange hvide blodlegemer, der er en del af immunforsvaret, ligesom der findes mange hvide blodlegemer i næsen, tungeroden og slimhinden i tarmen. Lymfevævet er en del af immunforsvaret, der bekæmper snavs, bakterier og virus, som kommer ind i munden og gennem næsen.

Får man fjernet mandlerne i barndommen, har det heldigvis ingen betydning for evnen til at bekæmpe sygdomme og man bliver heller ikke mere syg end personer, der stadig har deres mandler – tværtimod.

Fjernelse af hævede mandler og næsepolypper hos speciallæge på Alba Privathospital

Hvilke symptomer ses ved hævede mandler (tonsiller)?

Børn bliver i reglen hårdere ramt end voksne, når mandlerne hæver på grund af dårlige pladsforhold i svælget.

Nogle af symptomerne er:

 • tilbagevendende halsbetændelse og halssmerter 
 • dårlig ånde ved propper i mandlerne
 • besværet vejrtrækning
 • ændret stemmeklang
 • synkebesvær
 • snorken og pauser i vejrtrækningen om natten (søvnapnø)
 • kronisk træthed og indlæringsbesvær
 • dårlig søvnkvalitet og – trivsel
Hævede mandler hos barn | Behandling hos øre-næse-hals læge på Alba Privathospital

Tilbagevendende halsbetændelse

Har man gentagne infektioner i halsen, kan der med tiden ophobes ildelugtende propper i mandlernes dybe krypter (såkaldte tonsilpropper). Disse propper er hyppig årsag til både dårlig ånde og dårlig smag i munden.

Tilbagevendende halsbetændelse samt ildelugtende tonsilpropper kan behandles ved skånsomt at fjerne mandlerne ved en mindre operation.

Du kan læse mere om, hvordan mandlerne fjernes her.

Hvordan stilles diagnosen?

I forbindelse med dit besøg på Alba Privathospital gennemgås sygehistorien og der foretages en undersøgelse af ganemandlerne ved hjælp af pandelampe og tungespatel. Ved undersøgelsen kan speciallægen se de forstørrede mandler mellem ganebuerne.

Kan patienten være med til det, foretages der også en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube.

Hvordan behandles hævede mandler (tonsiller)?

Kronisk forstørrede mandler kan behandles ved en mindre operation. Hos børn foretages operationen i fuld bedøvelse (narkose), mens operationen hos voksne undertiden kan foretages i lokalbedøvelse.

Hvornår anbefales en operation?

I en del tilfælde kan det give mening at foretage en mindre operation, hvor mandlerne formindskes eller helt fjernes. Denne operation foretages både på børn, unge og voksne, men hyppigst hos børn, hvor forstørrede mandler giver problemer på grund af dårlige pladsforhold i svælget.

De mest almindelige årsager til at operere er:

Hos børn foretages operationen ofte samtidig med fjernelse af polypper i næsen.

Øre-næse-halslægen kan hjælpe med:

Behandlingen af forstørrede mandler begynder altid med en samtale hos en af vores øre-næse-halsspecialister. Efter konsultationen hos speciallægen vil du eller dit barn have fået

 • stillet en diagnose
 • foretaget en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube 
 • udarbejdet en behandlingsplan
 • evt. have aftalt opfølgende behandling og kontrol hos øre-næse-halslægen

På Alba Privathospital har vores øre-næse-halslæger ekspertisen i hævede mandler og kronisk halsbetændelse. Du kan derfor være helt tryg ved den faglige anbefaling og behandling, vi giver dig.

Samme speciallæge under hele forløbet, ingen ventetider, og du behøver ikke en henvisning fra din læge

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du er i gode hænder gennem hele dit forløb hos os.

Reserver tid allerede i dag til en uforpligtende konsultation.

Tilbydes i disse klinikker

Forstørrede mandler og kronisk halsbetændelse

Gratis parkering ved hospitalet

Ring til os

HOVEDTELEFON:
8190 4910
(Henvisning modtages ikke)

AKUTTELEFON:
2170 0751 (send sms – bedes kun benyttet ved særdeles pressende henvendelser)

Forstørrede mandler og kronisk halsbetændelse

Priser - Øre næse hals

Find priser for undersøgelse og behandling af øre næse halslidelser på Alba Privathospital

Forstørrede mandler og kronisk halsbetændelse

Tidsbestilling

For professionel & kompetent behandling

Forstørrede mandler og kronisk halsbetændelse

Book din tid

Du kan nu bestille tid til konsultation online, når det passer dig.

Hvad er hyperhidrose (ekstrem svedtendens)

Når man sveder unormalt meget, taler man om hyperhidrose. Det viser sig for eksempel ved store svedpletter under armene eller fugtige håndflader. Hyperhidrose kan behandles. Det er vores hudlæger eksperter i.

Svedbehandling med mikro-injektioner

Et af de mest effektive midler til at blive svedfri er mikro-injektioner med det sveddæmpende lægemiddel BnT. Behandlingen reducerer bl.a. armsved, håndsved, svedproblemer fra hårbund og tindinger m.fl.. Få tid hos en af vores speciallæger til en uforpligtende snak om behandlingen.

Mød vores speciallæge i øre-næse-halssygdomme

ulrik-knap.png

Ulrik Knap

Hudlæge, Speciallæge
Risskov (Århus) & København

ulrik-knap.png

Ulrik Knap

Hudlæge, Speciallæge
Risskov (Århus) & København

Speciallæge i øre-næse-hals | Niels Krintel Petersen | ALBA Privathospital

Niels Krintel Petersen

Speciallæge i øre-næse-hals
Risskov (Århus)

Udvalgte priser

Konsultation hos speciallæge i øre-næse-hals
Ingen
Ingen
1.000,00 DKK

Service

Konsultation hos speciallæge i øre-næse-hals
Pris
1.000,00 DKK

Pga. den lovbestemte patientforsikringsordning med virkning fra 2013 er alle patientbetalinger underlagt et patientforsikringsgebyr på aktuelt 7%. Dette gebyr skal således tilføjes til alle angivne priser.

Til gengæld er alle vores patienter forsikret under den offentlige Patienterstatning.

Tak til vores mange glade patienter

Er du offentlig patient?

Overstiger ventetiden 30 dage på det offentlige sygehus, kan du frit vælge at kontakte Alba Privathospital.

Er du forsikringspatient?

Har du en personlig sundhedsforsikring har du ofte mulighed for at booke tid hos os.

Er du
egenbetaler?

Som egenbetaler kan du altid kontakte Alba Privathospital, når du har brug for en hurtig afklaring.

Tonsillerne, også kendt som ganemandler eller i almindelig tale blot mandler, er lymfevæv. De har en tendens til at vokse under akutte halsinfektioner, men skrumper igen til deres oprindelige størrelse, når infektionen aftager. I visse tilfælde kan de også være permanent forstørrede hos personer, der hyppigt oplever øvre luftvejsinfektioner.

For nogle personer kan store mandler medføre en ændring i stemmen, hvor det lyder som om, de taler med en “kartoffel i halsen”. Ved mildere tilfælde af forstørrede mandler kan stemmen ændre klang, svarende til det man oplever ved en forkølelse eller som om man taler med mad i munden.

I sjældne situationer kan meget store mandler skabe vanskeligheder med at synke og ånde. Hvis de forstørrede mandler begrænser pladsen i svælget, kan det påvirke nattesøvnen. Dette sker, fordi vejrtrækningen periodisk standser, hvilket fører til gentagne opvågninger om natten. Denne tilstand kaldes for søvnapnø og er særligt udbredt blandt børn.

Man kender ikke alle årsager til, at nogle har forstørrede mandler. Men man ved, at hyppige infektioner i halsen medvirker til det. Undersøgelser tyder på, at gentagne infektioner med både bakterier og/eller virus kan medføre kronisk forstørrede mandler.

Hævede mandler viser sig typisk som forstørrede og rødlige. De kan virke mere fremtrædende end normalt og kan være dækket af hvidlige eller gullige pletter, især hvis der er en infektion til stede. Ofte vil området omkring mandlerne også være rødt og irriteret. Hvis mandlerne er meget hævede, kan det endda være synligt ved blot at åbne munden og kigge i et spejl.

I en del tilfælde kan det give mening at foretage en mindre operation, hvor mandlerne formindskes eller helt fjernes. Denne operation foretages både på børn, unge og voksne, men hyppigst hos børn, hvor forstørrede mandler giver problemer på grund af dårlige pladsforhold i svælget.

De mest almindelige årsager til at operere er:

 • besværet vejrtrækning og dårlig luftpassage gennem næsen
 • søvnforstyrrende vejrtrækning, herunder snorken og pauser i vejrtrækningen under søvn
 • hyppige halsbetændelser
 • dårlig ånde hos voksne på grund af tonsilpropper (propper i mandlernes dybe krypter)

Kronisk forstørrede mandler kan behandles ved en mindre operation. Hos børn foretages operationen i fuld bedøvelse (narkose), mens operationen hos voksne undertiden kan foretages i lokalbedøvelse.

De mest almindelige årsager til at operere er:

 • besværet vejrtrækning og dårlig luftpassage gennem næsen
 • søvnforstyrrende vejrtrækning, herunder snorken og pauser i vejrtrækningen under søvn
 • hyppige halsbetændelser
 • dårlig ånde hos voksne på grund af tonsilpropper (propper i mandlernes dybe krypter)

Har du spørgsmål?

Skriv til os, hvis du har spørgsmål
(undlad personfølsomme oplysninger)

Tilbydes i disse klinikker

Forstørrede mandler og kronisk halsbetændelse

Gratis parkering ved hospitalet

Ring til os

HOVEDTELEFON:
8190 4910
(Henvisning modtages ikke)

AKUTTELEFON:
2170 0751 (send sms – bedes kun benyttet ved særdeles pressende henvendelser)

Forstørrede mandler og kronisk halsbetændelse

Priser - Øre næse hals

Find priser for undersøgelse og behandling af øre næse halslidelser på Alba Privathospital

Send din besked her og vi kontakter dig