fbpx
Ring til os

81 90 49 10 (man-tors: 8-16.00. fre: 8-15.00)

Snorken & Søvnapnø

Undersøgelse & behandling hos speciallæge i øre-næse-hals

Øre-næse-hals-undersøgelse hos speciallæge

På Alba Privathospital er vores speciallæger i øre-næse-halssygdomme eksperter i dårlig søvnkvalitet og tilstande, der forårsager dårlig søvn. Dårlig søvn kan bl.a. skyldes, at man snorker eller lider af såkaldt søvnapnø. Disse tilstande er kendetegnet ved påvirket vejrtrækning under søvnen og er en af de hyppigste årsager til, at man sjældent føler sig veludhvilet.

Især hvis der er mistanke om søvnapnø, er det væsentligt, at du bliver diagnosticeret korrekt og får den nødvendige behandling. Søvnapnø har nemlig ikke kun betydning for dit daglige velvære og overskud, men kan på sigt også have indflydelse på dit helbred, øge risikoen for hjerte-karsygdomme samt øge risikoen for depression og nedsat livskvalitet.  

På Alba Privathospital har vores øre-næse-halslæger mange års ekspertise i at undersøge og behandle netop snorken og søvnapnø. Og udover vores tårnhøje faglige niveau, er det vores mål, at du altid føler dig tryg, takket være den dedikation og omsorg, vi tilstræber at give den enkelte patient. 

Allerede ved dit første besøg foretages en grundig øre- næse- halsundersøgelse, herunder en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube, så vi hurtigst muligt kan pejle os ind på en evt. diagnose og behandlingsplan. 

Bestil tid allerede i dag, så du kan drøfte dine symptomer og muligheder med en af vores erfarne øre-næse-halslæger.

 

Nedenfor sætter vi nogle ord på snorken og søvnapnø:

Hvornår er det relevant at blive undersøgt for søvnapnø?

Du bør undersøges for søvnapnø, hvis du:

  • sjældent føler dig veludhvilet trods mange timers søvn
  • snorker
  • oplever bratte opvågninger i løbet af din søvn
  • vågner med følelsen af at mangle luft
  • sover uroligt
  • føler dig træt og uoplagt i dagtimerne

Hvad skyldes snorken?

Snorken opstår, når bløddele i ganen og svælget vibrerer. Normalt skal vejrtrækningen foregå via næsen, men når der er for stor luftmodstand gennem næsen, trækkes vejret i stedet gennem munden. Det sætter den bløde gane i vibration, hvilket medfører snorken og forringet søvnkvalitet for både patient og samlever.

Undertiden kan snorken også skyldes forstørrede mandler, polypper eller skæv næseskillevæg. Især overvægt er en almindelig årsag til, at man snorker, fordi fedtvæv gør passagen gennem næse og mund mere snæver. Søvnapnø er derfor et mere almindeligt problem, hvis man døjer med overvægt.

Søvnapnø - Udredning hos søvnspecialist på Alba Privathospital

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø (også kaldet obstruktiv søvnapnø) er en lidelse, som medfører pauser i vejrtrækningen, når man sover. Det skyldes, at luftvejene kollapser under søvn, og der derfor ikke kommer nok luft til lungerne. I fagsprog kaldes de anfald, hvor vejrtrækningen stopper helt, for “apnøer”, og når vejrtrækningen reduceres, og man oplever et midlertidigt fald i iltmætningen, bruges betegnelsen “hypopnøer”. De fleste patienter med obstruktiv søvnapnø oplever både apnøer og hypopnøer, men fordelingen varierer fra patient til patient.

Hvad er symptomerne på søvnapnø?

Symptomerne på søvnapnø kan være:

  • Uregelmæssig og gerne højlydt snorken 
  • Pauser i vejrtrækningen under søvn
  • Pludselige opvågninger og fornemmelsen af at mangle luft
  • Urolig søvn
  • Træthed og uoplagthed i dagtimerne

Det er væsentligt at bemærke, at man godt kan lide af søvnapnø uden at opleve symptomer hver nat, ligesom man sjældent har alle symptomer. Det hænder også tit, at den enkelte patient slet ikke selv tænker over sine symptomer som noget sygdomsrelateret, men at det i højere grad er patientens partner eller andre, der bemærker, at der måske er noget galt.

Hvorfor får man søvnapnø? 

De fleste patienter med obstruktiv søvnapnø har mindre plads i de øvre luftveje end normalt. Det kan f.eks. skyldes fedme, en stor tunge eller store mandler, ligesom et medfødt snævert svælg også kan have betydning.

Hvor almindeligt er søvnapnø? 

Søvnapnø forekommer hos både børn som voksne, men forekomsten stiger med alderen, og overvægt kan øge risikoen. Undersøgelser anslår, at omkring 10-15 procent af alle mænd og 5-8 procent af alle kvinder har søvnapnø. 

Snorken, som er et af de mest almindelige symptomer på søvnapnø, forekommer derimod i let til moderat grad hos cirka hver fjerde dansker.

Er obstruktiv søvnapnø farligt? 

Nej, selve anfaldene er ikke farlige. Personer med obstruktiv søvnapnø vågner nemlig brat, når hjernen registrerer den lave iltkoncentration. Herefter vil vejrtrækningen blive normal igen og vedkommende vil som regel falde i søvn uden problemer – ofte uden at kunne huske anfaldet.

Når det er sagt, har obstruktiv søvnapnø stor indvirkning på både søvnkvalitet, hvor veludhvilet man føler sig, livskvalitet samt helbred. De mange, natlige opvågninger forringer søvnkvaliteten, og derfor følger ofte en tendens til hovedpine, træthed, irritation og tristhed. 

På længere sigt har den forringede søvnkvalitet også indflydelse på helbredet, der i høj grad er afhængigt af, at vi får en god nattesøvn. Således kan obstruktiv søvnapnø indirekte føre til alvorlige sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og blodpropper.

Hvordan stilles diagnosen af vor søvnspecialist?

Først og fremmest er det vigtigt at få kortlagt dine symptomer. Når du møder en af vores speciallæger i øre-næse-halssygdomme på Alba Privathospital, vil speciallægen derfor spørge detaljeret ind til dine udfordringer med snorken og søvn. Derudover foretages en grundig øre- næse- halsundersøgelse, som bl.a. inkluderer en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube.

Er der mistanke om søvnapnø, vil du efter aftale med vores speciallæge få foretaget en såkaldt cardio-respiratorisk monitorering (CRM) under din søvn. Dette er en undersøgelse, der bl.a. registrerer din vejrtrækning, soveposition, snorken, puls og iltindhold i blodet, når du sover. Undersøgelsen er smertefri, og kan som regel foretages hjemme hos dig selv i løbet af en enkelt nats søvn. 

Speciallægen anvender efterfølgende de indsamlede data til at vurdere dit søvnmønster samt graden af søvnapnø.

Hvordan behandles søvnapnø?

Ligesom behandlingen af søvnapnø altid begynder med en samtale hos en af vores søvn-specialister, vil behandlingsplanen også altid være tilpasset den enkeltes behov og graden af søvnproblemer. 

Den endelige behandlingsplan lægger du sammen med den søvnspecialist på Alba Privathospital, som varetager udredning og behandling af dine søvnproblemer. 

Behandling af søvnapnø kan bl.a. omfatte:

  • Et CPAP-apparat: Med denne behandlingsmetode sover du med en maske, der via en slange er tilkoblet en maskine, som gør det lettere at trække vejret, når du sover. På den måde mindskes vejrtrækningspauserne. 
  • En tandskinne: En særlig skinne, der justerer kæben med henblik på at skabe bedre luftveje, kan også være en mulighed for nogle patienter.
  • En såkaldt positionstræner: Et lille apparat, der sættes på brystet, så man vænner sig til at ligge på siden og dermed undgår at sove på ryggen.

På Alba Privathospital har vores øre-næse-halslæger ekspertisen i alle sygdomme, der vedrører de øvre luftveje, herunder symptomer relateret til næse, svælg og hals. Du kan derfor være helt tryg ved den faglige anbefaling og behandling, vi giver dig.

Øre-næse-halslægen kan hjælpe med:

Udredning og behandling af søvnapnø begynder altid med en øre-næse-halsundersøgelse på Alba Privathospital. Efter konsultationen hos søvnspecialisten vil du have fået

  • stillet en diagnose
  • foretaget en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube 
  • udarbejdet en behandlingsplan
  • evt. have aftalt opfølgende behandling og kontrol hos øre-næse-halslægen

Samme speciallæge under hele forløbet, ingen ventetider, og du behøver ikke en henvisning fra din læge

Hvad enten vi udarbejder en udrednings- eller behandlingsplan, sker det altid i tæt samarbejde med dig. Du bliver altid mødt af samme speciallæge under hele forløbet og oplever ingen ventetider. 

Bestil tid allerede i dag til en uforpligtende konsultation. Du behøver ingen henvisning fra din læge.

Tilbydes i disse klinikker

Søvnapnø

Gratis parkering ved hospitalet

Ring til os

HOVEDTELEFON:
81 90 49 10
(Henvisning modtages ikke)

AKUTTELEFON:
2170 0751 (send sms – bedes kun benyttet ved særdeles pressende henvendelser)

Søvnapnø

Priser - Øre næse hals

Find priser for undersøgelse og behandling af øre næse halslidelser på Alba Privathospital

Søvnapnø

Tidsbestilling

For professionel & kompetent behandling

Søvnapnø

Book din tid

Du kan nu bestille tid til konsultation online, når det passer dig.

Mød vores speciallæge i øre-næse-halssygdomme

ulrik-knap.png

Ulrik Knap

Hudlæge, Speciallæge
Risskov (Århus) & København

ulrik-knap.png

Ulrik Knap

Hudlæge, Speciallæge
Risskov (Århus) & København

Speciallæge i øre-næse-hals | Niels Krintel Petersen | ALBA Privathospital

Niels Krintel Petersen

Speciallæge i øre-næse-hals
Risskov (Århus)

Udvalgte priser

Konsultation hos speciallæge i øre-næse-hals
Ingen
Ingen
1.000,00 DKK

Service

Konsultation hos speciallæge i øre-næse-hals
Pris
1.000,00 DKK

Pga. den lovbestemte patientforsikringsordning med virkning fra 2013 er alle patientbetalinger underlagt et patientforsikringsgebyr på aktuelt 7%. Dette gebyr skal således tilføjes til alle angivne priser.

Til gengæld er alle vores patienter forsikret under den offentlige Patienterstatning.

Spørgsmål & Svar

Nedenfor finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål

Du bør undersøges for søvnapnø, hvis du:

  • sjældent føler dig veludhvilet trods mange timers søvn
  • snorker
  • oplever bratte opvågninger i løbet af din søvn
  • vågner med følelsen af at mangle luft
  • sover uroligt
  • føler dig træt og uoplagt i dagtimerne

Snorken opstår, når bløddele i ganen og svælget vibrerer. Normalt skal vejrtrækningen foregå via næsen, men når der er for stor luftmodstand gennem næsen, trækkes vejret i stedet gennem munden. Det sætter den bløde gane i vibration, hvilket medfører snorken og forringet søvnkvalitet for både patient og samlever.

Undertiden kan snorken også skyldes forstørrede mandlerpolypper eller skæv næseskillevæg. Især overvægt er en almindelig årsag til, at man snorker, fordi fedtvæv gør passagen gennem næse og mund mere snæver. Søvnapnø er derfor et mere almindeligt problem, hvis man døjer med overvægt.

Søvnapnø (også kaldet obstruktiv søvnapnø) er en lidelse, som medfører pauser i vejrtrækningen, når man sover. Det skyldes, at luftvejene kollapser under søvn, og der derfor ikke kommer nok luft til lungerne. I fagsprog kaldes de anfald, hvor vejrtrækningen stopper helt, for “apnøer”, og når vejrtrækningen reduceres, og man oplever et midlertidigt fald i iltmætningen, bruges betegnelsen “hypopnøer”. De fleste patienter med obstruktiv søvnapnø oplever både apnøer og hypopnøer, men fordelingen varierer fra patient til patient.

Symptomerne på søvnapnø kan være:

  • Uregelmæssig og gerne højlydt snorken 
  • Pauser i vejrtrækningen under søvn
  • Pludselige opvågninger og fornemmelsen af at mangle luft
  • Urolig søvn
  • Træthed og uoplagthed i dagtimerne
 

Det er væsentligt at bemærke, at man godt kan lide af søvnapnø uden at opleve symptomer hver nat, ligesom man sjældent har alle symptomer. Det hænder også tit, at den enkelte patient slet ikke selv tænker over sine symptomer som noget sygdomsrelateret, men at det i højere grad er patientens partner eller andre, der bemærker, at der måske er noget galt.

De fleste patienter med obstruktiv søvnapnø har mindre plads i de øvre luftveje end normalt. Det kan f.eks. skyldes fedme, en stor tunge eller store mandler, ligesom et medfødt snævert svælg også kan have betydning.

Søvnapnø forekommer hos både børn som voksne, men forekomsten stiger med alderen, og overvægt kan øge risikoen. Undersøgelser anslår, at omkring 10-15 procent af alle mænd og 5-8 procent af alle kvinder har søvnapnø. 

Snorken, som er et af de mest almindelige symptomer på søvnapnø, forekommer derimod i let til moderat grad hos cirka hver fjerde dansker.

Først og fremmest er det vigtigt at få kortlagt dine symptomer. Når du møder en af vores speciallæger i øre-næse-halssygdomme på Alba Privathospital, vil speciallægen derfor spørge detaljeret ind til dine udfordringer med snorken og søvn. Derudover foretages en grundig øre- næse- halsundersøgelse, som bl.a. inkluderer en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube.

Er der mistanke om søvnapnø, vil du efter aftale med vores speciallæge få foretaget en såkaldt cardio-respiratorisk monitorering (CRM) under din søvn. Dette er en undersøgelse, der bl.a. registrerer din vejrtrækning, soveposition, snorken, puls og iltindhold i blodet, når du sover. Undersøgelsen er smertefri, og kan som regel foretages hjemme hos dig selv i løbet af en enkelt nats søvn. 

Speciallægen anvender efterfølgende de indsamlede data til at vurdere dit søvnmønster samt graden af søvnapnø.

Ligesom behandlingen af søvnapnø altid begynder med en samtale hos en af vores søvn-specialister, vil behandlingsplanen også altid være tilpasset den enkeltes behov og graden af søvnproblemer. 

Den endelige behandlingsplan lægger du sammen med den søvnspecialist på Alba Privathospital, som varetager udredning og behandling af dine søvnproblemer. 

Behandling af søvnapnø kan bl.a. omfatte:

  • Et CPAP-apparat: Med denne behandlingsmetode sover du med en maske, der via en slange er tilkoblet en maskine, som gør det lettere at trække vejret, når du sover. På den måde mindskes vejrtrækningspauserne. 
  • En tandskinne: En særlig skinne, der justerer kæben med henblik på at skabe bedre luftveje, kan også være en mulighed for nogle patienter.
  • En såkaldt positionstræner: Et lille apparat, der sættes på brystet, så man vænner sig til at ligge på siden og dermed undgår at sove på ryggen.

Tak til vores mange glade patienter

Er du offentlig patient?

Overstiger ventetiden 30 dage på det offentlige sygehus, kan du frit vælge at kontakte Alba Privathospital.

Er du forsikringspatient?

Har du en personlig sundhedsforsikring har du ofte mulighed for at booke tid hos os.

Er du
egenbetaler?

Som egenbetaler kan du altid kontakte Alba Privathospital, når du har brug for en hurtig afklaring.

Har du spørgsmål?

Skriv til os, hvis du har spørgsmål
(undlad personfølsomme oplysninger)

Tilbydes i disse klinikker

Søvnapnø

Gratis parkering ved hospitalet

Ring til os

HOVEDTELEFON:
81 90 49 10
(Henvisning modtages ikke)

AKUTTELEFON:
2170 0751 (send sms – bedes kun benyttet ved særdeles pressende henvendelser)

Søvnapnø

Priser - Øre næse hals

Find priser for undersøgelse og behandling af øre næse halslidelser på Alba Privathospital

Send din besked her og vi kontakter dig